J-Culture: Λολίτες

Aome, 31/07/2016

Harajuku-Fashion-Walk-2011

Αρκετοί θα τις έχετε θαυμάσει και αρκετές θα τις έχετε ζηλέψει πολλοί λιγότεροι όμως, θα μπορέσατε να δώσετε έναν ορισμό για το τι ακριβώς εκπροσωπούν. Ίσως τις έχετε συναντήσει σε κάποιο video clip του αγαπημένου σας συγκροτήματος, ίσως ήσασταν απ’ τους τυχερούς και τις είδατε από κοντά σε κάποιο cosplay event σχετικά με την Ιαπωνία και εντυπωσιαστήκατε. Δεν είναι κάποιο cosplay που δε μπορείτε να αναγνωρίσετε, ούτε κάποιο παρακλάδι της goth ή punk κουλτούρας. Για την ακρίβεια, αυτά τα κινήματα έχουν δανειστεί πολλά στοιχεία απ’ το σημερινό μας θέμα.

lolita1Αναφερόμαστε στις Λολίτες, ένα κίνημα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 στην Ιαπωνία και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Αν και η λέξη Λολίτα, μετά την επιτυχία του ομώνυμου βιβλίου του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, και έπειτα από την τεράστια επιτυχία της ομώνυμης ταινίας, πήρε άλλες διαστάσεις, πιο πονηρές, οι οποίες δεν σχετίζονται με την μόδα που εκπροσωπεί αυτή η λέξη. Ο όρος  Λολίτα, χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την παιδικότητα και την χάρη που διακατέχει αυτό το ντύσιμο. Στο ντύσιμο, οι βασικότερες επιρροές είναι από την Βικτωριανή εποχή και το κίνημα του Γαλλικού Ροκοκό.

lolita3Τα βασικά χαρακτηριστικά της μόδας είναι τα ανοιχτόχρωμα φορέματα που φτάνουν ως το γόνατο και οι στενοί κορσέδες, πλαισιωμένα από φανταχτερά καπέλα ή φιόγκους, καθώς και ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι πως τα ρούχα βγαίνουν μόνο σε δυο διαφορετικά νούμερα, αρκετά στενά και σχεδιασμένα για κοπέλες με μικρό στήθος, προσπαθώντας έτσι να κρατήσουν μια ομοιογένεια μεταξύ του τρόπου ζωής και της εμφάνισης, διαφέροντας έτσι απ’ την επικρατούσα τάση της μόδας.

japanese_loliΠερπατώντας στους δρόμους του Tokyo, θα συναντήσεις Λολίτες με διάφορες παραλλαγές, όπως gothic, cyberpunk, hime (πριγκίπισσα) κ.α Αν πάλι θέλεις να ασχοληθείς εσύ η ίδια με το άθλημα θα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς ένα και μόνο αξεσουάρ μπορεί να κοστίσει από 100 εώς 500 ευρώ, ενώ ολόκληρη η στολή μπορεί να ξεπεράσει τα 1000. Βέβαια, μπορείς να ασχοληθείς και να φτιάξεις μόνη σου κάποια αξεσουάρ, όμως, μια σωστή Λολίτα θα σου πει πως τουλάχιστον κάποια απ’ τα αξεσουάρ σου θα πρέπει να είναι αυθεντικά, από γνωστές μάρκες.

lolita9Παρόλο, που για πολλούς άντρες, οι λολίτες συνδέονται με σεξουαλικό περιεχόμενο και ο δυτικός κόσμος τις συνδέει με την κατηγορία lolicon στα hentai, είναι κάτι που η μόδα, δεν το πρεσβεύει σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, οι σκληροπυρηνικές υποστηρίκτριες του κινήματος, τονίζουν πως σε μια κοινωνία που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τονίσει την σεξουαλικότητα, με τις κοντές φούστες και τα στενά μπλουζάκια, οι ίδιες προσπαθούν να είναι ο εαυτός τους, τονίζοντας την αγνότητα μέσα απ’ το ντύσιμο τους, χωρίς να επιζητούν την προσοχή του αντίθετου φύλου.

lolita8Υπάρχουν χιλιάδες κοπέλες στην Ιαπωνία, που υποστηρίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής, όχι σε καθημερινή βάση, αλλά ως μια δίοδο εισόδου στον φανταστικό κόσμο, προσπαθώντας να απαλλαγούν απ’ τα άγχη της ενήλικης ζωής.

 

 

lolita5

Στην Ιαπωνία, ακόμη και στις μέρες μας, ο ρόλος της γυναίκας είναι αρκετά υποβαθμισμένος απ’ ότι στις δυτικές χώρες. Οι γυναίκες, δεν έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν σε μια καριέρα που μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, τοποθετούνται σε θέσεις υποδεέστερες εργασιακά απ’ τους άντρες, με την κοινωνία να υποστηρίζει πως έχουν ιερή αποστολή την μητρότητα. Σε αυτό το σημείο το κίνημα παίρνει κοινωνικές διαστάσεις, με τις Λολίτες, να απορρίπτουν την παραπάνω στάση, δημιουργώντας τον δικό τους κόσμο,  εκεί που οι ίδιες είναι οι πριγκίπισσες του εαυτού τους.

lolita2Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, πως η Ιαπωνία, είναι μια τρομερά καταναλωτική κοινωνία, οπότε, μπορούμε να φανταστούμε πως αν την συνδυάσεις με την γυναικεία μόδα και δη αυτή της Λολίτας, που πρεσβεύει την χάρη και την ευημερία, μια τέτοια απάντηση, θα πρέπει να την περιμένουμε! Αν επισκεφτείς το Tokyo και συγκεκριμένα την περιοχή της Shibuya, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Harajuku, καθώς είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα κέντρα της μόδας στην Ιαπωνία, όπου θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις όλων των ειδών τις Λολίτες!!

 

Advertisements